Als je over het algemeen buiten werkt dan is goede werkkleding en dus ook een goede werkbroek heel belangrijk om comfortabel je werk te doen. Het aanbod van werkbroeken is gelukkig groot en voor alle weersomstandigheden is een werkbroek beschikbaar. Bij een werkbroek zijn er daarom behoorlijk wat aspecten waar rekening mee gehouden dient te worden. Hierom loont dat zeker de moeite om dat eens grondig op een rijtje te zetten. In dit blog proberen we dat te doen door de aspecten die van belang zijn bij de aanschaf van een werkbroek te benoemen, waardoor het uiteindelijk eenvoudig is om de juiste keuze te maken.

 werkbroek plaatje

Werkbroek voor in de bouw

 

Functionaliteit is een belangrijk aspect voor een werkbroek in de bouw. Het is essentieel dat je je benodigde kleine gereedschap kwijt kunt. Vaak zijn werkbroeken voor in de bouw daarom uitgerust met bijvoorbeeld spijkerzakken. Dit zijn zakken waarbij de spijker niet door de betreffende stof heen kan en in je been kunnen prikken. In de bouw komt het ook veel voor dat je werk moet doen op je knieën. Als dit zo is dan is een broek met kniebeschermers comfortabel. In de bouw is het ook vaak zo dat je aan alle soorten weersomstandigheden wordt blootgested. Het kan vriezen, regenen, stormen maar ook meer dan 30 graden zijn. Wil je comfortabel je werk kunnen doen dan is het fijn dat je je broek afstemt op de weersomstandigheden. Dit kan gelukkig. Er zijn korte broeken verkrijgbaar om in te werken, maar ook gevoerde waterdichte broeken voor als het echt heel koud is en er een kans is dat je een flinke regenbui moet weerstaan.

Veiligheidsbroeken

 

In de wegenbouw of als je werkt in een brandgevaarlijke omgeving dan is veiligheid ineens een heel belangrijk aspect in de kleding en dus ook in de werkbroek. Ook hierin is een ruim assortiment. In de wegenbouw zal dit vooral reflecterende kleding zijn. Werk je in een brandgevaarlijke omgeving dan is het van belang dat je brandvertragende kleding draagt. In dit soort kleding wordt veel geïnnoveerd, waardoor het gelukkig nu zo is dat het dragen van deze kleding steeds comfortabeler is. Dit is van belang om op een prettige manier je werk te kunnen doen in deze kleding. Wanneer je aan het werk bent aan rijkswegen dan stelt Rijkswaterstaat eisen aan de kleding. De kleding die aan deze eisen voldoen worden ook wel RWS kleding genoemd. Ook europa heeft eigen normeringen voor het aan de weg werken. Let op, want deze zijn net iets anders als de rijkswaterstaat normeringen.

 

Concluderend

 

Bij het aanschaffen van een werkbroek zijn er best wel wat aspecten om op te letten. Vaak kan je werkgever je een goed eind op weg helpen. Zeker als je te maken hebt met normeringen waar je kleding aan moet voldoen. Bijvoorbeeld bij wegenbouw of brandgevaarlijke omstandigheden. Voor de rest kom je met je logisch verstand en je eigen wensen een behoorlijk eind.